logo dimos

Κουρκουτάς Ιωάννης

   Kourkoutas  

 

 

 

 

Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμενης Βιοτεχνολογίας

Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας και Μοριακής Βιοτεχνολογίας

Επικοινωνία
Γραφείο: 1ος όροφος, κτίριο 10

Τηλέφωνο: +30-25510-30633
Τηλεομοιοτυπία: +30-25510-97243
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Eργαστήριο: 2ος όροφος, κτίριο 10
Τηλέφωνο εργαστηρίου:

Εκπαίδευση

1997               Πτυχίο Χημείας, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ελλάδα.
1999               Πτυχίο Οινολογίας, Τμήματος Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ελλάδα.
2002               Διδακτορικό Δίπλωμα στη Βιοτεχνολογία Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών.
2002-2003       Μεταδιδακτορική έρευνα, Κέντρο Μοριακών Βιοεπιστημών (Centre for Molecular Biosciences), Παν/μιο Ulster, B. Iρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο.
2004-2007       Μεταδιδακτορική έρευνα, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ελλάδα.
2007-σήμερα    Μέλος ΔΕΠ, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ελλάδα.

Επιστημονικά Ενδιαφέροντα

Η βιοτεχνολογία σήμερα αποτελεί επιστήμη αιχμής και έχει καθοριστικό ρόλο στις διαδικασίες παραγωγής τροφίμων, βιοκαυσίμων και προστασίας του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβάνοντας την βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων, της ανθρώπινης υγείας και γενικότερα της ποιότητας ζωής. Το εργαστήριο εστιάζει την δράση του στα αντικείμενα της βιοτεχνολογίας τροφίμων και περιβάλλοντος και της διατροφής, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών για την παραγωγή (α) νέων λειτουργικών τροφίμων με πιθανές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία (προβιοτικά και πρεβιοτικά, φυσικά προϊόντα με θετικές δράσεις, φαρμακευτικά τρόφιμα, κλπ) και (β) υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων μέσω της εκμετάλλευσης διάφορων αποβλήτων της αγροτικής βιομηχανίας. Συνδυάζοντας σύγχρονες εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας, της Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας και Μοριακής Βιολογίας, στοχεύουμε στην μελέτη των μοριακών και κυτταρικών μηχανισμών δράσης συγκεκριμένων μικροβιακών ειδών, χρησιμοποιώντας συχνά  μοντέλα πειραματοζώων ως πολύτιμα εργαλεία.

Διδασκαλία

Επιλεγμένες  Δημοσιεύσεις

1. Karapetsas, A.; Vavoulidis, E.; Galanis, A.; Sandaltzopoulos, R.; Kourkoutas, Y. Rapid detection and identification of probiotic Lactobacillus casei ATCC 393 by multiplex PCR. J Mol Microbiol Biotechnol, 2010, 18 156-161

2. Sidira, M.; Galanis, A.; Ypsilantis, P.; Karapetsas, A.; Progaki, Z.; Simopoulos, C.; Kourkoutas, Y. Effect of probiotic-fermented milk administration on gastrointestinal survival of Lactobacillus casei ATCC 393 and modulation of intestinal microbial flora. J Mol Microbiol Biotechnol, 2010, 19 224-230

3. Hondrodimou, O.; Kourkoutas, Y.; Panagou, E. Z. Efficacy of natamycin to control fungal growth in natural black olive fermentation. Food Microbiol, 2011, 28 621-627.

4. Saxami, G.; Ypsilantis, P.; Sidira, M.; Simopoulos, C.; Kourkoutas, Y.; Galanis, A. Distinct adhesion of probiotic strain Lactobacillus casei ATCC 393 to rat intestinal mucosa. Anaerobe, 2012,18 417-420.

5. Koutinas, A.A.; Sypsas, V.; Kandylis, P.; Michelis, A.; Bekatorou, A.; Kourkoutas, Y.; Kordulis, C.; Lycourghiotis, A.; Banat, I.M.; Nigam, P.; Marchant, R.; Giannouli, M.; Yianoulis, P. Nano-tubular cellulose for bioprocess technology development. PLoS ONE, 2012 7 e34350.

6. Sidira, M.; Saxami, G.; Dimitrellou, D.; Santarmaki, V.; Galanis, A.; Kourkoutas, Y. Monitoring survival of Lactobacillus casei ATCC 393 in probiotic yogurts using an efficient molecular tool. J Dairy Sci, 2013, 96 3369-3377.

7. Sidira, M.; Karapetsas, A.; Galanis, A.; Kanellaki, M.; Kourkoutas, Y. Effective survival of immobilized Lactobacillus casei during ripening and heat treatment of probiotic dry-fermented sausages and investigation of the microbial dynamics. Meat Sci, 2013, 96 948-955.

8. Sidira, M.; Galanis, A.; Nikolaou, A.; Kanellaki, M.; Kourkoutas, Y. Evaluation of Lactobacillus casei ATCC 393 protective effect against spoilage of probiotic dry-fermented sausages. Food Control, 2014, 42 315-320.

9. Dimitrellou, D.; Kandylis, P.; Sidira, M.; Koutinas, A.A.; Kourkoutas, Y. Free and immobilized Lactobacillus casei ATCC 393 on whey protein as starter cultures for probiotic Feta-type cheese production. J Dairy Sci, 2014, 97 4675-4685.

10. Sidira, M.; Kandylis, P., Kanellaki, M.; Kourkoutas, Y. Effect of immobilized Lactobacillus casei on the evolution of flavor compounds in probiotic dry-fermented sausages during ripening. Meat Sci, 2015, 100 41-51.

11. Sidira, M.; Kandylis, P., Kanellaki, M.; Kourkoutas, Y. Effect of immobilized Lactobacillus casei on volatile compounds of heat treated probiotic dry-fermented sausages. Food Chem, 2015, 178 201-207.

12. Dimitrellou, D.; Kandylis, P.; Kourkoutas, Y.; Koutinas, A.A.; Kanellaki, M. Cheese production using kefir culture entrapped in milk proteins. Appl Biochem Biotechnol, 2015, 176 213-230.

13. Sidira, M.; Kourkoutas, Y.; Kanellaki, M.; Charalampopoulos, D. In vitro study on the cell adhesion ability of immobilized lactobacilli on natural supports. Food Res Int, 2015, 76 532-539.

14. Galanis, A.; Kourkoutas, Y.; Tassou, C.; Chorianopoulos, N. Detection and identification of probiotic Lactobacillus plantarum strains by multiplex PCR using RAPD-derived primers. Int J Mol Sci, 2015 16 25141-25153.

15. Sidira, M.; Kandylis, P.; Kanellaki, M.; Kourkoutas, Y. Effect of curing salts and probiotic cultures on the evolution of flavor compounds in dry-fermented sausages during ripening. Food Chem, 2016, 201 334-338.

16. Tiptiri-Kourpeti, A.; Spyridopoulou, K.; Santarmaki, V.; Aindelis, G.; Tompoulidou, E.; Lamprianidou, E. E; Saxami, G.; Ypsilantis, P.; Lampri, E. S; Simopoulos, C.; Kotsianidis, I.; Galanis, A.; Kourkoutas, Y.; Dimitrellou, D.; Chlichlia, K. Lactobacillus casei exerts anti-proliferative effects accompanied by apoptotic cell death and up-regulation of TRAIL in colon carcinoma cells. PLoS ONE, 2016 11(2) e0147960. doi:10.1371/journal.pone.0147960.

17. Dimitrellou, D.; Kandylis, P.; Kourkoutas, Y. Effect of cooling rate, freeze-drying, and storage on survival of free and immobilized Lactobacillus casei ATCC 393. LWT-Food Sci Technol, 2016 69 468-473.

18. Dimitrellou, D.; Kandylis, P.; Petrović, T.; Dimitrijević-Branković, S.; Lević, S.; Nedović, V.; Kourkoutas, Y. Survival of spray dried microencapsulated Lactobacillus casei ATCC 393 in simulated gastrointestinal conditions and fermented milk. LWT-Food Sci Technol, 2016 71 169-174.

19. Saxami, G.; Papadopoulou, O.S.; Chorianopoulos, N.; Kourkoutas, Y.; Tassou, C. C.; Galanis, A. Molecular detection of two potential probiotic lactobacilli strains and evaluation of their performance as starter adjuncts in yoghurt production. Int J Mol Sci, 2016 17 668. doi:10.3390/ijms17050668.

20. Fitsiou, E.; Mitropoulou, G.; Spyridopoulou, K.; Tiptiri-Kourpeti, A.; Vamvakias, M.; Bardouki, H.; Panayotidis, M.; Galanis, A.; Kourkoutas, Y.; Chlichlia, K.; Pappa, A. Phytochemical profile and evaluation of the biological activities of essential oils derived from the Greek aromatic plant species Ocimum bacillicum, Mentha spicata, Pimpinella anisum and Fortunella margarita. Molecules, 2016, 211069; doi:10.3390/molecules21081069.

 

Συνημμένο αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα

Visit fbetting.co.uk ladbrokes

logo-01 logo-02 logo-03 logo-04 logo-05 logo-11
logo-06 logo-07 logo-08 logo-09 logo-10 logo12