Skip to main content

16/05/2024 3ο Θερινό Σχολείο του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου: "Γεωποικιλότητα, Βιοποικιλότητα και μέθοδοι έρευνας πεδίου"

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO ΒΙΚΟΥ-ΑΩΟΥ

3ο ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Γεωποικιλότητα, Βιοποικιλότητα και μέθοδοι έρευνας πεδίου

Κόνιτσα, 5-12/7/2024

υπό την αιγίδα της Σχολής Θετικών Επιστημών Α.Π.Θ.

 

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ», φορέας διαχείρισης του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας Α.Π.Θ. και τον Δήμο Κόνιτσας, διοργανώνουν το 3ο Θερινό Σχολείο στην Κόνιτσα, από τις 5 έως τις 12 Ιουλίου 2023. Το Σχολείο απευθύνεται στην ευρύτερη κοινότητα των νέων επιστημόνων με ενδιαφέρον για το θεματικό του περιεχόμενο, με ιδιαίτερη έμφαση σε μεταπτυχιακούς και τελειόφοιτους φοιτητές.

Θεματολογία

Παρά το ότι πιθανώς να φαίνονται ανεξάρτητες έννοιες, η Γεωποικιλότητα και η Βιοποικιλότητα αλληλεπιδρούν άμεσα στον πλανήτη μας. Η Γεωποικιλότητα, η ποικιλία των γεωλογικών χαρακτηριστικών και διεργασιών σε μία περιοχή, διαμορφώνει το σκηνικό για την Βιοποικιλότητα, δηλαδή του συνόλου των βιολογικών ειδών και των οικοσυστημάτων. Οι περιοχές του δικτύου Γεωπάρκων UNESCO αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα όπου η σύνδεση Γεωποικιλότητας και Βιοποικιλότητας γίνεται ολοφάνερη. Αναγνωρισμένα για την εξαιρετική τους γεωλογική κληρονομιά, τα Γεωπάρκα φιλοξενούν παράλληλα πλούσια βιοποικιλότητα, διατηρώντας υγιή οικοσυστήματα και ενδιαιτήματα σπάνιων ειδών.

Το περιεχόμενο του 3ου Θερινού Σχολείου φιλοδοξεί να καλύψει το θεματικό πεδίο της Γεωποικιλότητας, αναδεικνύοντας την σύνδεσή της με την Βιοποικιλότητα. Τα θέματα που θα αναπτυχθούν σχετίζονται με τα αντικείμενα της ορυκτολογίας-πετρολογίας, τεκτονικής γεωλογίας και γεωεπικινδυνότητας, βασικής γεωλογίας, γεωποικιλότητας και βιοποικιλότητας, γεωφυσικών διασκοπήσεων και τοπογραφικής παρακολούθησης. Μεγάλο μέρος του προγράμματος αποτελούν επίσης οι μέθοδοι έρευνας πεδίου, με παρουσίαση των βασικών τους αρχών και πρακτική εφαρμογή από τους συμμετέχοντες.

Εκπαιδευτικές ασκήσεις πεδίου

Εκτός της παρουσίασης και εφαρμογής μεθόδων έρευνας πεδίου, σημαντικό μέρος του προγράμματος αφορούν και οι ασκήσεις πεδίου. Τρεις ημέρες του προγράμματος αφιερώνονται σε εκπαιδευτικές επισκέψεις στην περιοχή, σε γεωδιαδρομές και γεώτοπους του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου. Οι συμμετέχοντες θα συλλέξουν πρωτότυπα δεδομένα πεδίου με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών, και θα τα επεξεργαστούν στα σχετικά εργαστήρια με την χρήση εξειδικευμένου λογισμικού ανά περίπτωση.

Κόστος συμμετοχής

Η διαμονή (7 βράδια) στα δωμάτια της Μαθητικής Εστίας Κόνιτσας και οι μετακινήσεις για τις ασκήσεις πεδίου παρέχονται δωρεάν.

Οι διαλέξεις και τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται είτε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Κόνιτσας είτε στον παρακείμενο χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν;

Το Σχολείο απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε μεταπτυχιακούς και τελειόφοιτους φοιτητές του ευρύτερου γνωστικού πεδίου των φυσικών επιστημών και των σχετιζόμενων ειδικοτήτων, από όλα τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Φοιτητές του προτελευταίου έτους σπουδών τους μπορούν επίσης να συμμετάσχουν, εφόσον υπάρξουν διαθέσιμες θέσεις. Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων είναι 25. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν σε ομάδες να εφαρμόσουν τις μεθόδους έρευνας πεδίου που θα παρουσιάσουν οι εισηγητές και να επεξεργαστούν τα δεδομένα που θα συλλέξουν.

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Σημαντικές ημερομηνίες

  • 13 Μαΐου 2024: Έναρξη δηλώσεων εγγραφών
  • 7 Ιουνίου 2024: Λήξη υποβολών αιτήσεων συμμετοχής
  • 12 Ιουνίου 2024: Ανακοίνωση αποτελεσμάτων
  • 5 Ιουλίου 2024: Άφιξη στην Κόνιτσα
  • 6-11 Ιουλίου 2024: Θερινό Σχολείο (διαλέξεις και εκπαιδευτικές ασκήσεις υπαίθρου)
  • 12 Ιουλίου 2024: Απονομή βεβαιώσεων και αναχώρηση από την Κόνιτσα

Εγγραφές

Οι εγγραφές πραγματοποιούνται στην διεύθυνση https://bit.ly/Summer_School_2024.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ

23/04/2024 BEYOND - Ενημέρωση φοιτητών ΔΠΘ

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης  συμμετέχει στην έκθεση Τεχνολογίας Beyond. Τα περίπτερα του ΔΠΘ βρίσκονται στο pavilion 15 stand C02 και  C03

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από την  Πέμπτη 25 Απριλίου  έως το  Σάββατο 27 Απριλίου από τις 10:00 έως τις 19:00

Στους συνδέσμους που ακολουθούν θα βρείτε το πρόγραμμα παραλλήλων εκδηλώσεων

https://www.beyond-expo.gr/el/parallel-events-2024/

και το πρόγραμμα του συνεδρίου για την τεχνητή νοημοσύνη

https://www.beyond-expo.gr/wp-content/uploads/2024/04/BEYOND-2024_AI-Forum.pdf)

 Οι φοιτητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης θα έχουν την δυνατότητα ελευθέρας εισόδου  επιδεικνύοντας  κατά την είσοδο στην έκθεση μαζί με τη φοιτητική ταυτότητα το Free Pass  που επισυνάπτεται.

παράλληλα τους δίνονται οι κάτωθι ευκαιρίες:

  • Δυνατότητα παρακολούθησης του πλούσιου προγράμματος παράλληλων εκδηλώσεων  
  • Δυνατότητα συμμετοχής σε ημέρες καριέρας με εταιρείας τεχνολογίας και καινοτομίας
  • Δυνατότητα παρακολούθησης του μεγαλύτερου συνεδρίου για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα 
  • Βεβαίωση παρακολούθησης του συνεδρίου για την τεχνητή νοημοσύνη