Το Τμήμα
To Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής (MBΓ) λειτουργεί από το 2000 στην Αλεξανδρούπολη και είναι το μοναδικό Τμήμα στην Ελλάδα που παρέχει σπουδές στα συγκεκριμένα αντικείμενα των Μοριακών Βιοεπιστημών που βρίσκονται στην καρδιά της καινοτομίας στους τομείς της Υγείας, των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Αγροτικής ανάπτυξης. Όραμα αλλά και στόχος του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής είναι να παρέχει υψηλού επιπέδου έρευνα και εκπαίδευση και να εξελιχθεί σε έναν φορέα με ηγετικό ρόλο στις Βιολογικές και Βιοϊατρικές επιστήμες.
Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών έχει σχεδιαστεί βάσει διεθνών προτύπων και επικαιροποιείται ανά πενταετία. Κατά τα δύο πρώτα έτη των σπουδών οι φοιτητές εξοικειώνονται με τις βασικές έννοιες και αρχές των Μοριακών Βιοεπιστημών καθώς και με τη σχετική μεθοδολογία και τεχνολογία. Κατά το τρίτο και τέταρτο έτος οι φοιτητές εμβαθύνουν στη μελέτη της Μοριακής Βιολογίας, της Γενετικής και των εφαρμογών τους σε διάφορους τομείς. Μέσα από τα μαθήματα επιλογής, που προσφέρονται από το τέταρτο εξάμηνο των σπουδών οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με τις σύγχρονες και τις αναδυόμενες τάσεις σε εξειδικευμένα πεδία της Μοριακής Βιολογίας και της Γενετικής, ενώ κατά το τελευταίο εξάμηνο των σπουδών δίνεται, σε όσους φοιτητές το επιθυμούν, η δυνατότητα εκπόνησης στο Πανεπιστήμιο ή σε Ερευνητικούς φορείς μιας πρωτότυπης, πειραματικής ερευνητικής διπλωματικής εργασίας.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής απασχολούνται σε Ερευνητικά Ιδρύματα, σε νοσοκομεία και άλλους φορείς του τομέα της Υγείας, στη βιομηχανία (φαρμακοβιομηχανία, βιομηχανία τροφίμων κ.ά) και στην εκπαίδευση. Πολλοί απόφοιτοι συνεχίζουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με χρηματοδότηση από ανταγωνιστικές υποτροφίες.
Το Τμήμα ΜΒΓ προσφέρει τέσσερα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών: “Μεταφραστική έρευνα στη Βιοϊατρική: Μοριακή Διαγνωστική, Βιοδείκτες και Στοχευμένες Θεραπείες”, “Η Διδακτική των Βιοεπιστημών”, “Εργαστηριακή Έρευνα στη Μοριακή Βιολογία” και “Από το Γονιδίωμα στo Φαινότυπο: Πειραματικές Γενετικές Προσεγγίσεις” καθώς επίσης και ένα διατμηματικό ΠΜΣ (σε συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής) “Λοιμώδη Νοσήματα- Διεθνής Ιατρική: από το εργαστήριο στην κλινική πράξη”. Επίσης προσφέρονται διδακτορικές σπουδές στα γνωστικά πεδία του Τμήματος.
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ - ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ
Μαθήματα
Επικοινωνία
Πανεπιστημιούπολη,
περιοχή Δραγάνα, 68100 Αλεξανδρούπολη
Tηλέφωνο: 25510 30610
Copyright © 2013 - 2024 Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής Δ.Π.Θ.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.